Mielenterveysseura oli kotipesämme

”Olin Mielenterveysseuran hallituksessa 1970-luvulla ja uudelleen 1980-luvulla. 70-luku oli vauhdikasta aikaa. Meitä nuoria mielenterveystyöntekijöitä oli paljon, ja koulutusta piti uusittaman, yhteiskuntaa piti muutettaman. Laitoksista piti päästä irti, olihan meillä melkein maailmanennätys mielisairaalapaikoissa.

Uusia ideoita tuli kotimaasta ja ulkomailta. Omat gurumme Kalle Achté, Yrjö Alanen ja Erik Anttinen olivat mukana. Yhdessä muutettiin yhteiskunnallisia ja hoidollisia rakenteita, ryhdyttiin kirjoittamaan oppikirjoja suomeksi. Raskaasta kroonistavasta hoidosta oli aika siirtyä ennaltaehkäisyyn.

Kansainvälisiä tuulia

Ovet avautuivat myös maailmaan. Svein Haugsgjerd Norjasta teki käänteentekevän kirjansa psykiatriasta, ruotsalainen Bengt Börjeson uudisti lastensuojelua ja toki Italian vallankumous, Franco Basaglian sanoma tuli suomalaisten tietoon. Muistan Basaglian vierailun Helsingissä, hän luennoi, ja sitten istuttiin iltaa meillä kotona, puhuttiin ja puhuttiin.

Mielenterveysseura oli keskellä tuota kaikkea, se oli meidän kotipesämme. Toivo Pihkanen ja Irja Rantanen oli voimakaksikko ja sittemmin tuli Pirkko Lahti. 1980-luvulla  Mielenterveysseura oli avoimempi kuin ammatilliset yhdistykset. Siellä tapasi muita ammattiryhmiä, joiden merkitys mielenterveystyössä on ollut suuri.

Mihin jäivät pyjamatanssiaiset

Potilaiden järjestäytymistäkin tuettiin jo tuolloin, mutta se oli liian aikaisin. Mielenterveyden kello kutsuu -keräyskampanjalla kerättiin rahaa työlle. Kellokampanjaa pidettiin seuran ulkopuolelta aivan uhkapelinä ja seuran maineen pilaajana, mutta kyllä se tuotti, ja mursi asenteita.

Seurassa oppi moniammatillisuutta, ellei oma työ sitä antanut. Ja meillä oli hauskaa! Kuka enää uskaltaa järjestää pyjamatanssiaisia?

Terveisiä Mielenterveysseuralle seuran menneiltä vuosikymmeniltä! Olkaa rohkeita, olkaa ennakkolulottomia! Vähällä väellä saatiin ennen mielen ja työn liikahduksia aikaan, nyt teitä on jo monta maailmaa valloittamaan. ”

Teksti: Vappu Taipale, professori, psykiatri

Juttu on osa Mieli 120 -historiikkia. Tutustu Suomen Mielenterveysseuran tarinaan täällä.