Jenna Trogen on vapaaehtoistyön moottori

Sanat virkeä ja vaikuttava kuvaavat vapaaehtoistyön koordinaattori Jenna Trogenin toimintatapaa.

Jenna Trogenin laajaan työnkuvaan kuuluu vapaaehtoisten toiminnan tukeminen, koulutus- ja virkistystoiminta sekä uusien vapaaehtoisten rekrytointi.

Yksi järjestökentän kestopuheenaiheista on uusien vapaaehtoisten mukaan saaminen. Monen mielestä tehtävä tuntuu vuosi vuodelta vaikeammalta. Turun kriisikeskuksessa näkymät ovat kuitenkin hyvät.  Riveissä on 80 aktiivista, koulutettua vapaaehtoista. Uusille tukihenkilökursseille on riittänyt tulijoita, ja niiltä valmistuu noin 25 uutta tukihenkilöä vuosittain.

– Kontaktit ja näkyvyys, siinä on kaksi tärkeintä asiaa. Aina, kun saan kutsun vaikkapa puhumaan, lupaudun mukaan, jos suinkin mahdollista. Mitä useammin kutsuihin vastaa myöntävästi, sitä useammin niitä tulee. Sama koskee haastattelupyyntöjä. Pienetkin maininnat tiedotusvälineissä ilahduttavat, ja niillä voi joskus saada ihmeitä aikaan. Pidän säännöllisesti yhteyttä kontakteihini ja yritän jatkuvasti solmia uusia, kertoo Trogen.

– Rahaa uusien vapaaehtoisten houkutteluun ei juurikaan ole, joten kaikki ilmaisnäkyvyys kannattaa hyödyntää, muistuttaa Trogen ja vinkkaa kauppojen ja kauppakeskusten ilmoitustauluista.

– Kun uusi tukihenkilökurssi on alkamassa, jaamme jokaiselle työntekijälle nipun kurssi-ilmoituksia, jotka he voivat kiinnittää omien lähikauppojensa ilmoitustauluille.

Mitä mainioimpia tilaisuuksia löytää uusia vapaaehtoisia ovat Trogenin mielestä myös tapahtumat. Turun kriisikeskus on vuosittain mukana sosiaali- ja terveysalan vapaaehtoistoiminnanmessuilla kauppakeskus Hansassa sekä lastensuojelualan Ilo auttaa -tapahtumassa.

– Messuilla voimme kasvokkain jutellessa miettiä yhdessä, minkälainen vapaaehtoistoiminta kenellekin sopii. Kriisikeskuksen vapaaehtoistyö on vaativaa eikä siksi sovi kaikille.  Jos se ei tunnu oikealta vaihtoehdolta, ohjaamme kiinnostuneen muualle, sanoo Trogen ja vannoo yhteistyön voimaan.

Trogen panostaa myös tiiviiseen oppilaitosyhteistyöhön.

– Meillä on paljon opiskelijoita vapaaehtoisina ja toivon, että näin olisi myös jatkossa. Pidän säännöllisesti yhteyttä oppilaitoksiin tervehdyskäynneillä ja sähköpostitse, kertoo Trogen.

Joskus uusia vapaaehtoisia löytyy yllättävistä paikoista. Turun kriisikeskus on saanut joukon uusia, aktiivisia toimijoita Suomen Karva-Kaverit ry:stä, joka tuo lemmikkien avulla iloa ja hyvinvointia muun muassa vanhusten, kehitysvammaisten tai vaikeuksia kohdanneiden lasten ja nuorten elämään. Sen jäsenistä moni on innostunut myös tukihenkilötoiminnasta, jossa yhdistyy kaksi asiaa: auttaminen ja oma lemmikki.

Jenna Trogen pitää säännöllistä yhteyttä omiin vapaaehtoisiin, kirjoittelee heille ajankohtaisia kuulumisia kerran kuussa ja kertoo tulevista koulutuksista.

– Sähköpostilistallamme on myös niitä, jotka eivät ole juuri nyt aktiivisia. Välillä elämäntilanne ei jätä aikaa vapaaehtoistyöhön. Monet palaavat tärkeäksi kokemiensa asioiden pariin, kun siihen on taas mahdollisuus, muistuttaa Trogen.

– Vapaaehtoisemmekin ovat mahtavia rekrytoijia. He kertovat mielellään tutuilleen toiminnastaan ja vinkkaavat uusien kurssien käynnistymisestä. Sitä kautta moni on tullut mukaan, kiittelee Trogen.

Trogenia on kuitenkin mietityttänyt yksi asia: Mistä löydettäisiin lisää innokkaita miespuolisia vapaaehtoisia?

– Olisi hienoa, jos usealle tukea tarvitsevalle pojalle löytyisi miespuolinen tukihenkilö. No, pari ideaa miesten houkuttelemiseksi on jo muhimassa, vihjaa Trogen. Jäämme odottelemaan uutisia niistä.

TEKSTI: SIRPA VÄÄNÄNEN
KUVA: JENNA TROGEN