Tasapainovalmennus maahanmuuttajille

Tasapainovalmennusmalli on kehitetty Suomen Mielenterveysseuran toteuttamassa ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamassa hankkeessa vuosina 2012–2014, jossa kokeiltiin ryhmämuotoisen psykoedukaation järjestämistä traumatisoituneille maahanmuuttajille traumaoireiden hallitsemiseksi. Kyseessä on matalan kynnyksen tukimuoto kotouttamisvaiheessa oleville traumaperäisiä oireita kokeville, vaikeista olosuhteista tulleille maahanmuuttajille.

Psykoedukaatioryhmien tavoitteena on oppia tunnistamaan, ymmärtämään ja hallitsemaan omia traumaperäisiä oireita. Tavoitteena on lisätä osallistujien hallinnan ja turvallisuuden tunnetta, sekä tarjota kokemuksia siitä, että voi itse oppia vaikuttamaan omaan fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Valmennus edistää toimintakykyä ja sitä kautta kotoutumista, joka on tärkeää syrjäytymisen ennaltaehkäisyssä.

Valmennusmallia voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveysalan kentälle pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden parissa työskenteleville.

Tasapainovalmennusesite suomeksi ja englanniksi

Yhteenveto

Tasapainovalmennuksen ideana on ryhmissä vakauttaminen:

• Validointi: kaikki tunteet ovat oikeutettuja ja tulevat kuulluiksi ja hyväksytyiksi
  • Normalisointi: oireiden ja tunteiden normalisointi
  • Aktivointi: itsehoitoon ja sen ylläpitoon aktivointi

Tasapainovalmennuksen strukturoidun mallin sisältöön kuuluu mm.:

• Psykoedukaatio trauman oireista
  • Tunteiden ja impulssien säätely ja vakauttaminen
  • Traumatakautumia laukaisevien tekijöiden tunnistaminen
  • Turvallisuuden tunteen vahvistaminen
  • Rentoutusharjoitukset ja oman hyvinvoinnin lisääminen (uni, liikunta ja ravinto ja yksinäisyyden vähentäminen)

Ajankohtaista

Syyskuussa 2017 alkaa SOS-kriisikeskuksessa tasapainovalmennusryhmä kurdinkielisille miehille. Ryhmän esite suomeksi.

Tietoa tasapainovalmennusmallista
Tasapainovalmennusryhmät