#Vanheneviisaasti-kampanja: Juomisesta ja pahasta olosta saa puhua vanhempikin ihminen

Juominen ja paha olo eivät voi olla tabuja, joista vaietaan. Niistä saa puhua vanhempikin ihminen.

Ikääntyvien ihmisten mielen hyvinvointia ja päihteidenkäytön vaikutusta siihen nostaa esiin #vanheneviisaasti -kampanja, joka on A-klinikkasäätiön, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston, Kalliolan setlementin ja Suomen Mielenterveysseuran yhteistyötä.

#Vanheneviisaasti -kampanja avataan 17.5. kello 12 Kalliolan setlementtitalossa (Sturenkatu 11, Helsinki), jonne myös tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita. Tilaisuudessa TtM, kehittämiskoordinaattori Sisko Salo-Chydenius A-klinikkasäätiöstä pitää esityksen otsikolla Ikääntyminen, päihteet ja mielen hyvinvointi.

Ikääntymisen mukanaan tuoma elämänkokemus tuottaa paljon hyvää. Viisaus karttuu, oppimiskyky säilyy, tunne-elämä tasoittuu ja vaikeuksista on enemmän selviytymiskeinoja. #Vanheneviisaasti -kampanja osallistaa ihmisiä kertomaan itse ja haastamaan muita ihmisiä kertomaan sosiaalisessa mediassa, mitä ikä on heille opettanut. Kampanjan hashtagit ovat #mitäikäopettaa ja #vanheneviisaasti.

Kampanjan #vanheneviisaasti-videolla omaa suhdettaan alkoholinkäyttöön miettii näyttelijä Kaija Pakarisen esittämä isoäiti.

#Vanheneviisaasti -kampanjalla halutaan nostaa esiin mielen taitoja. Niitä ovat esimerkiksi kyky sietää ajoittaista epämukavuutta ja valmius hyväksyä se mikä on jo tapahtunut. Usein iän tuoma elämänkokemus jo itsessään lisää näitä valmiuksia, mutta niitä voi edelleen myös opetella koko elämän ajan.

Kohtuutta runsaampaan päihteidenkäyttöön voidaan puuttua varsin kevyin keinoin. Jo yksikin keskustelu ammattilaisen kanssa ja yhdessä tehty tilannearvio voi muuttaa tilannetta. On hyvä suunnata katse päivittäiseen elämään ja miettiä alkoholin tilalle muita asioita, jotka tuottavat elämään iloa ja osallisuutta, huojentavat mieltä ja poistavat mahdollista kipua ja yksinäisyyttä. Parempi tulevaisuus on aina mahdollinen, oli mittarissa vuosia miten paljon hyvänsä.

• Antti Palmu, projektityöntekijä, Kalliolan setlementti, p. 050 3735 990
  • Sisko Salo-Chydenius, kehittämiskoordinaattori, A-klinikkasäätiö, p. 045 6366 589
  • Maija Hansen, asiantuntija, Suomen Mielenterveysseura, p. 040 6527 337
  • Vili Varjonen, suunnittelija, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto, p. 09 3104 4905